Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Väsyttää, v******aa, ärsyttää. Saanko sanoa, etten jaksa?
Etusivu > Väsyttää, v******aa, ärsyttää. Saanko sanoa, etten jaksa?

Väsyttää, v******aa, ärsyttää. Saanko sanoa, etten jaksa?

Mietin, mikä mättää. Kotona asiat ei suju, aamuisin on ensimmäisenä ajatuksena, milloin pääsen nukkumaan. Kaverit ovat alkaneet ärsyttää, en jaksa vastata niiden puheluihin. En osaa sanoa mikä ärsyttää, mutta kaikki ottaa päähän. Siinä vaiheessa, kun miettii, onko jotain pielessä, on jo voiton puolella. On tunnistanut ongelman. Ja silloin siihen on mahdollista löytää ratkaisu.

Lääkärin työssä joutuu käyttämään paljon omaa persoonaansa. Oli asiat omassa elämässä miten vaan, se ei saa näkyä potilaalle eikä työyhteisönkään pidä kärsiä henkilökohtaisen elämän vastoinkäymisistä. Työ-minän pitäminen voi olla raskasta. Miten minä jaksan työtäni tehdä? Onko ratkaisu osa-aikatyö? Työnkuvan muutos? Vai jotain muuta?

Saatat yllättyä, miten moni muu on jaksamistaan pohtinut, jos otat asian esille opiskelukavereiden tai työkavereiden kesken. On täysin sallittua sanoa, että nyt ei jaksa aivan kaikkea. Kun asian ottaa esimerkiksi esimiehen kanssa hyvissä ajoin puheeksi, voi olla mahdollista tehdä työjärjestelyitä, jotka auttavat pahimman hetken yli. Sen jälkeen omat voimavarat voivat olla jo palautuneet sen verran, että taas jaksaa.

Raskasta työtä jaksaa, jos kotona asiat sujuvat. Pienikin rasite vapaa-ajalla saattaa muuttaa tilanteen työssä jaksamisessa huonommaksi. Itseään ei kannata syyllistää, jos tuntuu ettei jaksa. Asian voi ottaa rohkeasti puheeksi ystävien kanssa. Jo heiltä saatu tuki saattaa auttaa jaksamaan. Mikäli työn rasite osoittautuu liialliseksi, kannattaa kuitenkin miettiä esimiehen tai työterveyshuollon puoleen kääntymistä. Työterveyshuolto on myös meille lääkäreille tarkoitettu ja sinne saa olla yhteydessä. Ei lääkärin tarvitse itseään hoitaa. Työterveyshuollosta on mahdollista saada apua, ja esimerkiksi muutama käynti psykologin kanssa keskustelemassa voi auttaa hahmottamaan omien voimavarojen rajoja ja niihin vaikuttavia tekijöitä Hyvän esimiehen pitäisi ottaa kunnianosoituksena, jos alainen uskaltaa pyytää häneltä apua ja tukea. Mikäli olet esimies, koetko olevasi helposti lähestyttävä myös vaikeissa asioissa? Lääkäriliiton luottamuslääkäritoiminnan kautta voi myös hakea apua.

Ehkä sitä selviää. Jaksaa huomisen töissä. Ja sitä seuraavan päivän. Ja seuraavatkin. Yksin. Yhdessä. Eteenpäin suunnaten.

Kyllä, saa sanoa ettei jaksa. Pidetään huolta itsestämme ja kollegoistamme ja muistetaan kysyä siltä hiljaisemmaltakin työkaverilta, miten menee.

Krista Kumpuvaara
Yleislääketieteen erikoislääkäri, NLY:n edunvalvontavaliokunnan jäsen