Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Kohti muutosta – ja sen yli!
Etusivu > Kohti muutosta – ja sen yli!

Kohti muutosta – ja sen yli!

Elämme epävarmuuden aikoja. Yhteisvalinta tulee – lääkikseen pääseminen muuttuu. Erikoistumisuudistus tulee – erikoistumiskoulutus muuttuu. Digitalisaatio tulee – lääkärin työnkuva muuttuu. SOTE tulee – lääkärin työkenttä muuttuu. Paljon muuttuu, mutta miten? Tämä on kysymys, joka pyörii kaikkien (eikä vähiten monen lääkisopiskelijan sekä erikoistumistaan aloittelevan) mielessä. Kun vieläkään ei oikein tarkkaan tiedetä ihan tarkkaan, mitä kohti ollaan menossa, voi muutos pelottaa ja ahdistaa. Miten pysyä mukana kaikessa tässä pyörityksessä? Ahdistumisen sijaan tänä muutoksen aikana olisikin tärkeä hengähtää ja miettiä, mitä keinoja tarvitaan mentäessä kohti tulevaa?

Ensi vuosi alkaa taas perinteisesti Helsingin Lääkäripäivillä ja vuonna 2018 teemana onkin mitä sopivimmin Muutos. NLY:n koulutuksen otsikkona on Kokeile tätä kotona – konkreettisilla teoilla parempi työarki. Lääkäreiden työstä yhä suurempi osa kuluu muuhun kuin mikä perinteisesti mielletään lääkärin työksi. Miten saada tehostetuksi omaa työarkea jatkuvassa  informaatiotulvassa, lausuntoviidakossa sekä sähköpostirumbassa? Moni lääkäri kokee työssään lisäkuormittumista tämän kiireen, informaatiotulvan ja työn rikkonaisuuden takia. Miten pysyä ajan tasalla tiedon kanssa ja tehdä kaikki muukin siinä sivussa? NLY:n koulutuksessa on tarjolla hyviä neuvoja työarjen organisointiin – pienilläkin teoilla voi saada oman ajankäytön paremmin hallintaan.

Potilasmateriaalin laatukin on muutoksessa, sillä potilaiden asenteet ja odotukset lääkäriä kohtaan ovat muuttuneet. Yhä useammin lääkäriä haastaa vastaanotolla potilas, joka on perillä lukuisista eri lähteistä saatavasta informaatiosta ja joka kaipaa yksilöllistä neuvontaa oman terveytensä ja hyvinvointinsa maksimoimiseen. Toisaalta aina riittää niitäkin potilaita, joille saa vuodesta toiseen jauhaa samaa puuduttavaa elämäntapasaarnaa. Miten kohdata nämä erilaiset potilasjoukot? Pitäisikö meidän lääkärien ryhtyä ennemminkin niin kutsutuiksi hyvinvointivalmentajiksi, ja mitä se edes oikeasti tarkoittaa? Miten rakennetaan onnistuneita potilaskohtaamisia ja saadaan vastaanotosta molempia osapuolia voimaannuttava kokemus – myös tästä vinkkejä luvassa!

Tulevaisuuden mukana tuoma muutos on jatkuvaa ja vaatii tekijöiltään muuntautumiskykyä. Olisikin varmasti parempi, jos itsekin lähtisimme tekemään muutosta kuin että odotamme sen olevan valmis. Lääkärikunnasta on kuulunut jo pidempään nurinaa ja selvää muutosvastarintaakin on havaittavissa. Täytyy kuitenkin sen verran kehua, että sekä opiskelijat että nuoret lääkärit ovat olleet kiitettävän aktiivisesti mukana (tai ainakin halunneet olla mukana) tulevia uudistuksia suunniteltaessa. Sen sijaan, että koitamme neliraajajarrutuksessa harata muutosta vastaan, tulisi keskittyä enneminkin siihen, että muutos tulee, mutta yritetään tehdä siitä meille kaikille paras mahdollinen. Tule siis kuulemaan tammikuun Lääkäripäiville NLY:n tarjoamat vinkit omaan ajanhallinnan ja työssä jaksamisen parantamiseksi!

 

LL Liisa Viita-aho

NLY:n koulutusvaliokunnan jäsen