Vilho Ahola, 38, on monipuolisesti elintapa- ja seksuaalilääketieteeseen suuntautunut lääkäri, joka toimii kliinisen työnsä ohessa muun muassa fitnessvalmentajana ja Sexpon hallituksen lääkärijäsenenä. Vuonna 2009 Helsingistä valmistunut Ahola erikoistuu työterveyshuoltoon ja suorittaa tällä hetkellä lukuisten muiden täydennyskoulutustensa ohella seksuaalilääketieteen eurooppalaista fellowshipiä. Nuori Lääkäri esitti Aholalle väitteitä seksistä ja vähän muustakin. 

1

Nostit 15-vuotiaana oman painosi penkistä.

Ei pidä paikkaansa. Teini-ikäiseni olin kiinnostunut kosmologiasta, scifistä, tietokoneohjelmoinnista, roolipeleistä ja fantasiakirjallisuudesta. Noihin aikoihin vasta aloittelin treenaamista. Sittemmin on tullut treenattua monipuolisesti ja tavoitteellisesti yli kaksikymmentä vuotta. Nykyään en tee penkkiä juurikaan koska se kiristää liikaa kehon etupuolen lihaksia. Tarvitsen liikkuvuutta crossfitissä ja painonnostossa.

2

Karvaton mirri on parempi kuin karvainen.

Minulla on elämän varrelta kokemusta molemmista, molemmissa on puolensa mutta olen nyttemmin mieltynyt karvattomiin, niiden luonne viehättää. Lisäksi vaimoni on allerginen mirrin karvalle, joten meidän perheessämme jatkossakin mirrit ovat karvattomia.

3

Suomessa osataan puhua seksistä.

Tällaiseen on vaikea vastata yksiselitteisesti. Toisaalta olemme yksi maailman liberaaleimmista maista, mutta toisaalta meillä ei ole kovin vahvaa puhumisen kulttuuria. Ehkä perinteisesti suomalainen on puhunut saunassa parhaan ystävän tai sisaruksen kanssa asioista. Tällaista monokulttuuria ei ehkä enää ole. Kallion hipsteri puhunee asioista vapaammin kuin Pohjanmaan lestadiolainen.

4

Nuoret lääkärit tietävät enemmän seksistä kuin vanhemmat kollegat.

Ei välttämättä. Seksi on paljon muutakin kuin kylmiä faktoja ja mekaanista suoriutumista. Ikä auttaa ymmärtämään ihmiselämän syvyyttä, sävyjä ja moninaisuutta. Toisaalta tietysti esimerkiksi moninaisuusasiat ovat nuorelle sukupolvelle itsestään selviä. Lääkärikoulutuksessa seksistä ei ole puhuttu koskaan juurikaan mitään. Nyt kai jotain uudistusta on tulossa, ja mikä vain on parempi kuin ei mitään.

5

Seksi paranee iän myötä.

Yleensä kyllä, itsetuntemuksella on niin suuri merkitys. Toki ikääntyminen tuo sitten taas omat haasteensa mutta terveet elintavat auttavat ja tarvittaessa lääketieteelläkin on tarjolla apuja.

6

Lääkärien pitäisi olla kiinnostuneempia potilaidensa seksielämästä.

Kyllä siitä kannattaa kysyä ja olla kiinnostunut. Se on keskeinen osa ihmisyyttä ja hyvinvointia. Lisäksi se kertoo hyvin paljon yleisterveydestä ja mielialasta. Jos seksihalut ovat tallella, eivät asiat ole yleensä mahdottoman huonosti. Lisäksi monilla lääkkeillä ja sairauksilla on vaikutuksia seksuaaliasioihin. Potilaat eivät näistä asioista spontaanisti puhu, mutta ovat kyllä aina mielissään, kun lääkäri kysyy.

7

Jokaisen vastaanoton seinällä pitäisi olla safe space -kyltti.

Jokaisen vastaanoton pitäisi olla safe space, turvallinen tila. Kyltti on vain merkki. Se tarkoittaa, että kyseessä on syrjintävapaa vyöhyke. Tämän pitäisi tietysti olla itsestään selvää lääkärin työssä, mutta valitettavasti näin ei aina ole. Vähemmistöt kohtaavat edelleen laajasti syrjintää yhteiskunnassa. Kyltti kertoo, että täällä olet turvassa, saat olla oma itsesi eikä sinua tuomita tai syrjitä. Muun muassa American Medical Association suosittaa tällaista näkyvää kannanottoa terveydenhuollossa.

8

Seksuaalisen monimuotoisuuden kohtaaminen potilastyössä on helppoa.

Pohjimmiltaan näin on, kun omaksuu asenteen ja arvot. Silti esim. kielenkäyttömme on kovin syvälle juurtunut ja alkuun herkästi lipsahtaa esimerkiksi mies tai vaimo, vaikka olisi asiallista puhua kumppanista. Joskus sitten menee pieleenkin. Silloin voi korjata ja pahoitella. Tämänkin oppii aikanaan kuten kaiken muunkin lääkärintyössä. Tieto auttaa, kannattaa sivistää itseään tai tulla vaikkapa Sexpo-säätiön koulutukseen.

9

Miesten seksuaalinen haluttomuus on yleistä.

Paljon yleisempää kuin tiedetään. Kirjallisuuden mukaan työikäisistä miehistä noin 15% kärsii haluttomuudesta ja iän myötä tämä lisääntyy. Taustasyitä voi olla monia, ja haluttomuus voi olla joskus hyvä johtolanka, joka johtaa elimellisen sairauden jäljille. Lähes kaikkiin psyykkisiin sairauksiin liittyy haluttomuutta. Lisäksi yleisesti stressi, kiire, univaje ja muut nykyajan vitsaukset vievät energiaa haluilta. Lähes aina haluttomuus on monitekijäinen tila ja sekä syy että seuraus.

10

Liian nopea siemensyöksy on pian yhtä yleinen puheenaihe kuin erektiohäiriö.

Heti kun siihen keksitään tehoava lääke! Erektiohäiriö nousi keskusteluun Viagran myötä, lääketehtailla oli toki tässä iso rooli ja bisnes taustalla. Ennenaikainen siemensyöksy on yhtä yleinen vaiva, mutta siitä ei juuri puhuta, kun yhtä yksinkertaista hoitoa ei ole. Pitäisi kyllä silti, vaietessa asiat usein mutkistuvat ja yhdestä ongelmasta seuraa toinen. Sitten seksuaaliongelmasta tulee parisuhteen ongelma ja lopulta mielialaongelma, pahimmassa tapauksessa syrjäytymis- ja päihdeongelma.

+ 1

Seksilelut pitäisi saada myyntiin ruokakauppaan.

Ei kai niiden myynnille ruokakaupassa nytkään ole mitään periaatteellista estettä? Olen vapaan markkinatalouden kannattaja. Ei muuta kuin laittamaan viestiä omalle K- tai S-kauppiaalle, josko valikoimiin saisi liukkarit, dildot ja penisrenkaat!

 

Haastattelimme Vilho Aholaa myös videolle: